Αμπελο - Ποικιλίες

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνταν παλαιότερα στον Τύρναβο (σύμφωνα με το περιοδικό Αμπελουργία και Οινολογία , 1932) ήταν οι:

  • Ροδίτης (γηγενής , ζωηρή και παραγωγικά ερυθρωπή ποικιλία με έντονη παραλλακτικοτητα που σε πλήρη ωρίμανση μπορεί να γίνει ρόδινος') ,
  • Μπαντίκι (λευκή ποικιλία οινοποιίας, ζωηρή και παραγωγική)
  • Κουκούλι ( σταφυλές μέτριες , ρόγα μάλλον στρογγυλή, μεγάλη χρώματος κιτρινοπράσινου , πολύ εύγευστη χωρίς άρωμα)
  • Λημνιώνα ( ερυθρή οινοποιήσιμη ποικιλία)
  • Ήμερο μαύρο ( πρέμνο μέτριας βλάστησης, μεγάλες ρόγες με επιδερμίδα χρώματος υπερυθροιώδους, με πολλές τανίνες, η σάρκα είναι μαλακή -λευκή)
  • Σιδερίτης ( σταφυλές μεγάλων διαστάσεων )
  • Καρτσιώτης
  • Ούτμαλη  

Οι παραπάνω ποικιλίες εκτός απο τον Ροδίτη και το Μπαντίκι δεν καλλιεργούνται σήμερα στην περιοχή του Τυρνάβου.

Η αλλαγή έγινε με αφορμή την φυλλοξήραπου έπληξε την περιοχή το διάστημα 1930-36. Η διανομή των αντιφυλλοξηρικών κλημάτων έγινε κυρίως απο την Γεωργική Σχολή Λάρισας, που προώθησε τις καλλιέργειες Μοσχάτο Αμβούργου, Μπατίκι και Ροζακί.

Το ροζακί που για πολύ καιρό αποτελούσε την καλύτερη ελληνική επιτραπέζια ποικιλία ,αντικαστάθηκε στο σύνολο της απο την πρωιμότερη ποικιλία Βικτώρια (λευκή επιτραπέζια ποικιλία) .

Το Μοσχάτο Αμβούργου αποτελεί οινοποιήσιμη ποικιλία μόνο για το νομό Λάρισας. Παράγει σταφυλές μέτριες σε μέγεθος , αραιόραγες. Οι ρόγες είναι μεγάλες ωοειδείς με καστανοιώδη , λεπτή, ανθεκτική επιπερμίδα. Η σάρκα είναι γλυκιά με μοσχάτη γεύση. Ωριμάζει περίπου στο τέλος Αυγούστου και αποτελεί ποικιλία ζωηρή.

Οι σημαντικότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα στον Τύρναβο είναι οι : Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Τυρνάβου, Ροδίτης, Ugri Blanc, Macabeo, Μπαντίκι, Grenach Rouge, Cabernet Sauvignon,Merlot , Syrah κ.α. με κυρίαρχη την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου.

Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου καλλιεργείται σήμερα σε έκταση 16000 στρεμμάτων , ενώ όλες οι άλλες ποικιλίες καταλαμβάνουν έκταση 10000 στρέμματα. Αυτά τα 26000 αποτελούν τον αμπελώνα ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας ως ζώνη για την παραγωγή του <<τοπικού οίνου Τυρνάβου>> και αποτελεί και τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής του Τσίπουρου Τυρνάβου.Η ζώνη παραγωγής του Τσίπουρου Τυρνάβου οριοθετείται απο τα δημοτικά διαμερίσματα Αργυροπουλίου, Δαμασίου και Αγίας Σοφίας - Πλατανουλίων καιυώς και απο τα δημοτικά διαμερίσματα Δελερίων, Ροδιάς Βρυότοπου και Αμπελώνα.

Δημαρχείο Τυρνάβου

Σταύρου Καράσσου 1,

τ.κ. 40100

τηλ. 2492350100

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos